Külvad mõtte lõikad saatuse ehk Algus.

Inimene on saladus. Minu lugu on selline. Olin viis aastat vana ja väga haige.  Olukord oli kriitiline, sest ükski ravim ei mõjunud. Minu isa oli jõudnud juba emale öelda,et tema seda kirstu kanda ei suuda… Ühel õhtul kuulasime koos emaga raadiost kuuldemängu lastele. Loo lõpus läks kaduma imettegev võluhelmeke ja siiani mäletan raadiohäält ütlemas – lapsed otsige kõikjalt  võluhelmekest, sest tal on suur imettegev jõud ja ta võib täita kõik sinu soovid. Ema julgustas ka mind, otsi Tiina,võib olla leiad just sina. Ma olin voodihaige ja sain otsida ainult oma voodist. JUHTUS IME! Võluhelmeke oli minu padja all. Ma olin ainuke väljavalitud laps kogu maailmas. Soovi midagi suurt, julgustas ema. Mis sai olla suuremat minu olukorras soovist saada terveks. Ime juhtuski, sellest päevast algas minu paranemine. Ma uskusin jäägitult, et võluhelmeke täidab kõik suured soovid.

Selle mõtte pani minu pähe väga oskuslikult ema. Ema oli lõhkunud vargsi ja kiiresti oma kõige ilusama kõrvarõnga ja peitnud selle minu padja alla. See mõte muutis minu elu. Teadvuse fenomen on teaduses siiani lahendamata probleemiks. Lahendamata probleemid ärgitavad mõttelendu ja kutsuvad esile erinevaid spekulatsioone. Miks me oleme sellised nagu oleme? Kus sünnib tegelikult mõte? Millest tuleb uskumus iseenda ja maailma kohta? Kes paneb mõtted sinu pähe?

Sellised teemad ei jäta tavaliselt kedagi külmaks,sest need on igaühe jaoks isiklikud teemad. Superandekat  filmitegijat Christopher Nolanitki erutas kümne aasta vältel alateadvuse mõjutamise ja unes ärkvel olemise teema. Valmis lugu, mis haarab kaasa miljoneid – Algus.

Lugu oleks justkui tööstusspioonaazhist ja bondilikku actionitki on palju, aga on üks suur aga – see kõik toimub unes ja alateadvuse tasanditel. Kuriteopaik on äärmiselt ebatavaline –  erinevad teadvusseisundid,mitte midagi tavalist ja käega katsuvat,varastatakse ideid kuni jõutakse alguseni. Algus. Millal said sinu pähe need mõtted sellisena nagu nad on? Tuntud suhtlemisguru Dale Garnegie käest olla kord küsitud,milline on suurim õppetund tema elus. Garnegie vastas, et suurim õppetund on arusaamine sellest, millise tähtsusega on meie mõtted. Muutes mõtlemist muutub elu.

Nolan on kaasahaaravalt selle tõe muutnud oma filmi põhisündmuseks – muutes inimese uskumusi iseenda ja oma võimaluste kohta saab muuta tema saatust.

Minu isiklik suur lemmik on selle filmi juures kindlasti muusika. Helilooja Hans Zimmer on kindlasti geenius!

Lihtsalt hämmastavalt täpne on tegevuse taustaks valitud heli võimendades unenäolisust ja lummates. Meenutuseks lugejale, et sama mees on teinud muusika ka filmidele Gladiaator, Vihmamees, Kariibimere piraadid, Pimeduse rüütel jpt. Tunnistan, et iga kord kui ma kuulen Alguse võimsat heli(ja ma kuulen seda tihti, sest töötan ju kinosJ)jooksevad külmavärinad mööda keha – see on nii hea! Selle filmi üks kandev roll on kindlasti helil ja ma annaksin Hans Zimmerile Oscari juba ära. Võimas.Inimene on saladus, aga Christopher Nolan oskab inimhingele lähedale saada. Hans Zimmeri abiga loomulikult,Leonardo DiCapriost rääkimata…Seda peab nägema ja kuulama.

Inimene oskab teadlikult kasutada ainult 10% oma ajus potentsiaalist ja 90% ajutegevusest toimib alateadvuse peidetud tasanditel,millele võib olla ainuke ligipääs unes. Inimesel juskui oleks võimalik kontrollida oma mõtteid ja muutuda domineerivate mõtete toel. Väidetavalt on umbes 70%inimese peas tiirlevatest mõtetest negatiivse suunaga. Miks me valime need mõtted,on see kollektiivne alateadvus? William James, ameerika psühholoogia isa, selgitas, et alateadvuses on peidus jõud,mis panevad maailma liikuma. Inimene on see, mida ta kogu päeva jooksul mõtleb.

Kus on algus sinu mõtetele?

Kommenteerimine on suletud.